House in Millbrook

Exterior
Exterior
Acroterion
Exterior
Exterior
Exterior
Exterior
Entry Hall
Oculus
Lay Light
Oculus
Living Room
Living Room and Curiosity Cabinet Living Room and Curiosity Cabinet
Dining Room and Bar Dining Room and Bar
Library
Kitchen and Stair
Stair Stair
Child's Room

House in Millbrook

Inspired by local examples of Greek Revival architecture as well as the work of Benjamin Henry Latrobe and John Staub, the design of this 4,200 square foot house demonstrates how historical examples can be used as a springboard for imaginative solutions for new architecture. While many characteristics of the house are classical, it is still thoroughly contemporary. Each of the four facades is symmetrical but has its own character. Though the interior architecture is traditional, the layout is virtually an open plan with the central atrium, kitchen, dining room, living room and stair hall all open to each other — an aspect that makes the house feel less formal even though the rooms are still clearly defined by ceilings and proportions. To bring natural light into the middle of the house, PPA centered the ground floor on an atrium lit by a laylight, emblazoned with concentric circles of stars, over a round opening that penetrates the vault between the entry hall and the second floor. The house is wood frame with cedar siding; environmental elements include a rain screen siding layer, a two-part insulation system, a full radiant floor by Warmboard, a high efficiency boiler, and LED high efficiency lighting throughout. This house is the subject of A House in the Country (Vendome Press, 2016). 

Partner-in-Charge: James Taylor 

Design Director: Gregory Gilmartin

Associates: Matthew Cummings, Arthur Rollin, Cecilia Rodgers, Timothy P. Kelly, Genevieve Irwin

Landscape Design: Katie Ridder with Edmund Hollander Landscape Design 

Interior Design: Katie Ridder Inc.

Photography: Eric Piasecki


Peter Pennoyer Architects