Historic Hudson Valley

Entrance Entrance
Cupola
Facade and Capital Details Facade and Capital Details
Reading Room
Reading Room
Enfilade and Staff Sitting Room Enfilade and Staff Sitting Room
Conference Room
Archives
Great Room

Historic Hudson Valley

Historic Hudson Valley (HHV), the organization that acts as steward for some of the most important historic houses in New York State, commissioned this new headquarters to serve as offices, archives and a public education center. Located in an area long held by the Rockefeller family, the building is near several historic properties under the control of HHV, including Kykuit and the Stone Barns. In its design, PPA drew inspiration from the Federal and Georgian architectural traditions of the Hudson Valley without referring directly to any of the adjacent historic properties. The 22,500 square foot building is a concrete masonry unit structure with brick veneer and a pre-pressed concrete floor system designed to accommodate public events, offices for a staff of 32, a library, and a climate-controlled area for archival storage. In plan, PPA emphasized its public spirit with an exhibition space and library and research center at the front of the building. Served by a geothermal mechanical system, the indoor environment is tempered to create appropriate conditions for storage and the display of historic furnishings and artworks. This new building reflects PPA’s deep commitment to preservation and our conviction that the most appropriate building to honor the history of the region would be a design that would include elements of the great buildings of the Hudson Valley. 

Partner-in-Charge: Peter Pennoyer

Associate-in-Charge: Nebojsa Savic

Associates: F. Patrick Mohan, Oscar Carrera, Silvia Mohan, Cecilia Rodgers, John Gibbons, Hayley Chow Moreno, Stephen Piersanti, Dana Laudani

Civil Engineer/Landscape Architect: Andrew Tung, Divney Tung Schwalbe, LLP

Interior Design: Jayne Design Studio

Photography: Eric Piasecki


Peter Pennoyer Architects