Carnegie Hill Brownstone

Rear Facade
Entry
Stair and Library
Lay Light
Stair
Library
View Towards the Living Room
Piano Room
Piano Room
Living Room
Kitchen
Kitchen
Powder Room

Carnegie Hill Brownstone

PPA transformed this slender brownstone that had been divided into apartments into a single-family home, creating an entirely new house set between a restored street front and a newly designed garden façade. On the street, PPA preserved the historic spirit of the well-won entrance front, reestablishing lost brownstone details. To the rear, PPA designed a brick-and-stone neo-Federal façade with terraces on the setbacks. Inside, PPA relocated the single-run stair to the core of the building and created an atypical double-stretch of stair accessing a vaulted library inspired by James Wyatt’s Heveningham Hall on the parlor level. The stairs, leading to the upper level bedrooms, ascend beneath a stripped-down laylight on the fifth floor. Matthew Patrick Smyth decorated the interiors in shades of blue and brown.  

Partner-in-Charge: Peter Pennoyer

Design Director: Eero Schultz

Associate-in-Charge: Francine Hsu Davis

Associates: Nebojsa Savic, Silvia L. Mohan, Sean Blackwell, Craig Stevens, Hayley Chow Moreno, Drew Davis, Kathleen Wiberg

Landscape Architect: Maureen Hackett of Hackett Landscape Design, Inc.

Interior Design: Matthew Patrick Smyth 

Photography: Scott Frances


Peter Pennoyer Architects